Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

Ψηφοφόρε έχεις e-mail



Η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου της Προεκλογικής Εκστρατείας για τις Προεδρικές εκλογές στη σελίδα της στο Διαδίκτυο, έχει φροντίσει να υπάρχει ένα φυλάδιο για καθένα από τους δώδεκα υποψήφιους. Επίσης μπορεί κανείς ν’ ακούσει ένα μήνυμά του ηχογραφημένο. Δύο από αυτούς, όμως, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Ζαν-Μαρί Λεπέν φρόντισαν να στείλουν κι ένα γράμμα ηλεκτρονικά, στους ψηφοφόρους του εξωτερικού με συγκεκριμένες προτάσεις. Η Ρουαγιάλ φέρθηκε τίμια και αφιέρωσε μια παράγραφο από το μήνυμά της για να εξηγήσει στους ψηφοφόρους, ότι βρήκε τα mail τους από τα κατά τόπους προξενεία, σύμφωνα με το νόμο. Υπόσχεται ότι θα στείλει δύο μηνύματα, ένα πριν από κάθε γύρο και ότι μετά θα καταστρέψει τη βάση δεδομένων.

Στις προτάσεις της για τους «Γάλλους του εξωτερικού», όπως τους ονομάζει, σε αντίθεση με το Λεπέν πού προτιμά τον όρο «εκπατρισμένοι», αναφέρεται κυρίως στο κλείσιμο πολλών προξενείων και μορφωτικών ιδρυμάτων ανά τον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια, τη σημασία της γαλλοφωνίας, τα σχολεία, την πολιτιστική πολιτική και υπόσχεται μέτρα προς αυτές τις κατευθύνσεις. Η τελική της πρόταση είναι η αντιπροσώπευσή τους στη Βουλή, στο πλαίσιο των συνταγματικών αλλαγών πού θα προωθήσει.

Πλούσια είναι και η προεκλογική υποσχεσιολογία του Λεπέν. Ξεκινά με την ενισχυμένη προστασία για τα πιό αδύναμα στρώματα και συνεχίζει με φορολογικές ελαφρύνσεις. Αναφέρει, όπως και η Ρουαγιάλ, καλύτερα σχολεία και τη διεύρυνση του δικτύου των προξενείων αλλά καταλήγει σε μια καθαρά λεπενική πρόταση: τη βοήθεια για την επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Πώς; Με χαμηλότοκα δάνεια, διευκόλυνση εύρεσης εργασίας και εγγραφής στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: