Κυριακή 22 Απριλίου 2007

Οταν λάβεις αυτό το γράμμα

Αν, απόψε το βράδυ, δείτε γύρω σας κάποιους ανθρώπους που θα δείχνουν πιο ανήσυχοι, που θα μιλούν έντονα μεταξύ τους και θα προφέρουν το «ρ» ως «γ», μην απορήσετε. Θα πρόκειται για μερικούς από τους 6.000 ενήλικες Γάλλους της πατρίδας μας για τους οποίους αυτή η Κυριακή είναι ξεχωριστή: θα έχουν ψηφίσει για τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα περιμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. Με δυο τρόπους θα «στείλουν» το μήνυμά τους από την Ελλάδα στο Παρίσι οι Γάλλοι: με τη λεγόμενη «επιστολική» ψήφο ή με την ψήφο τους στις κάλπες.
Αντίθετα με αυτό που έρχεται στο μυαλό με την έκφραση «επιστολική ψήφος», ο φάκελος δεν περιέχει την ίδια την ψήφο, αλλά την εξουσιοδότηση προς ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης του ψηφοφόρου, το οποίο θα πάει αντ' αυτού στην κάλπη. Η εξουσιοδότηση απαιτεί σύνθετη διαδικασία, αλλά στην περίπτωση των Γάλλων του εξωτερικού, το προξενείο τους διεκπεραιώνει όλες τις ενέργειες.
Οσοι επιθυμούσαν να ψηφίσουν με αυτό τον τρόπο είχαν, εδώ και εβδομάδες, τη δυνατότητα να δώσουν την εξουσιοδότησή τους σε έναν γάλλο πολίτη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο (όπου υπάρχουν γαλλικά προξενεία) ή και στην ίδια τη Γαλλία. Το σχετικό έντυπο αναφέρει τα στοιχεία του ψηφοφόρου, τα στοιχεία του ατόμου το οποίο εξουσιοδοτείται, καθώς και τη διάρκειά της (πρώτος, δεύτερος γύρος). Πρέπει επίσης να υπογραφεί μια υπεύθυνη δήλωση, η οποία προσδιορίζει τους λόγους για τους οποίους ο εξουσιοδοτών αδυνατεί να ψηφίσει. Με την εποπτεία του προξενείου, το δίκτυο των «τιμητικών προξενικών αρχών» φρόντισε για τη συλλογή των επιστολών.
Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου: Στην Κέρκυρα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στη Μύκονο, στη Μυτιλήνη, στην Πάτρα, στη Σάμο και στη Σαντορίνη, η γαλλική προεκλογική «τουρνέ» έκανε μία ή δύο μέρες στάση σε κάθε περιοχή για να συγκεντρωθούν οι επιστολές.
Όσοι γάλλοι πολίτες δεν επέλεξαν την επιστολική ψήφο, έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε τέσσερα εκλογικά κέντρα: δύο στην Αθήνα και από ένα στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο. Στις φετινές εκλογές, ο αριθμός τους προβλέπεται ιδιαίτερα αυξημένος:
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον για τις εκλογές, αφού ο αριθμός της κοινότητας στην Ελλάδα δεν έχει αυξηθεί σημαντικά», εξηγεί στην «Κ.Ε.» ο πρέσβης της Γαλλίας, Μπρινό Ντελέ, ο οποίος μας υποδέχεται στους χώρους του προξενείου όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Μόλις οι κάλπες κλείσουν, θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων και τ' αποτελέσματα θα σταλούν στη Γαλλία. Τα πρώτα αποτελέσματα που θα μεταδίδονται στις 9 ώρα Ελλάδος, προέρχονται συνήθως από τμήματα του εξωτερικού και γι' αυτό δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικά.
Λεπτομέρεια: Στις περασμένες εκλογές, στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στη χώρα μας πρώτος ήρθε ο Λιονέλ Ζοσπέν (ΣΚ), που δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. Στη δεύτερη θέση ήταν ο Ζακ Σιράκ (UMP) και τρίτος ο οικολόγος Νοέλ Μαμέρ. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν, που τελικά πέρασε στον δεύτερο γύρο, είχε έρθει μόλις έκτος στην Ελλάδα...




Τα σημερινά ραντεβού
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) από τις 8 μ.μ. θα μεταδίδονται σε γιγαντοοθόνη τα αποτελέσματα των εκλογών. Την ίδια ώρα, στο καφέ «Ελλάς», στην πλατεία Πλαστήρα, στο Παγκράτι, θα συναντηθούν οι φίλοι του Πανελληνίου Συλλόγου Φίλων Νικολά Σαρκοζί για να παρακολουθήσουν την εκλογική μάχη.






Δεν υπάρχουν σχόλια: